01 května 2016

Proč legalizovat (a regulovat) marihuanu?

Než se pustím do šíleně zapáleného argumentování proč legalizovat, chci na začátek uvést pár věcí na pravou míru. 
1. Proč legalizovat marihuanu neznamená Proč kouřit marihuanu. 
2. Vím, že někteří lidé potřebují zdroje k tomu, aby věřili a vím, že článek sám o sobě by byl daleko přínosnější, kdyby v něm každá studie a informace kterou zde uvedu byla se zdrojem. Já jsem ale moc líná na to je hledat, stačilo mi to u BP, projektů, seminárek a u práce, kterou píšeme teď. Proto si dovolím (na svým blogu:D) zdroje přidávat, jen když budou rychle k nalezení. Zároveň přísahám, že nebudu úmyslně klamat a zkreslovat informace. Možná vaši důvěru vzbudí moje pravdivé tvrzení o přečtení knihy od M. Miovského - Konopí a konopné drogy, T. Zábranského - Racionální protidrogová politika, J. Herrer - Spinkutí proti konopí a samozřejmě nespočet jak odborných, novinových tak populárních článků, napsaní jedné Bakalářky, jedné seminárky, absolvování semiáře Ekonomie a drogy a účast ve stovce nekonečných diskusích na toto téma.
3. Je rozdíl mezi konopím a marihuanou. Konopí je marihuana téměř bez THC (do 0,3%) a je u nás legální je pěstovat. Konopí není tématem mého článku, ačkoliv by si jeden určitě zasloužilo. Marihuana naproti tomu má vyšší obsah THC a je předmětem tohoto článku. :D
4. Co to vlastně znamená legalizovat? Co se drog týká, mně jsou známé 3 roviny, ve kterých se pohybujeme. Buď jsou drogy zákonem zakázané = nelegální. Dekriminalizace znamená částečné či úplné odstranění trestního postihu při ponechání administrativních sankcí (pokuta) a legalizace, to je to, co se teď děje v USA - jste-li starší xy let, můžete jít do obchodu a koupit si tam xy g marihuany, kterou si legálně převezete domů a neveřejně ji pak můžete konzumovat.. 
U nás v ČR je marihuana (= THC > 0,3%) dekriminalizovaná do určitého množství (15 gramů), které u sebe máte nebo počtu kytek, které pěstujete (5 ks ). Jak jsem včera psala na facebooku, neznamená to, že je legální!! Jedná se o přestupek, nepůjdete do vězení, ale hrozí vám pokuta až 15 tisíc korun.
Užívání všech návykových látek je v ČR legální, avšak jak jsem zmiňovala je nelegální její držení, takže vlastně nemáte jak drogu konzumovat. 

Teď když máme jasno, tak se můžu pustit do zuřivého argumentování. 
1. Svoboda
Nevím kdy se ve mě vzbudil ten liberální duch poprvé, ale vím jistě, že moje studium na VŠE ho vychovalo. Neříkám, že je liberalismus dokonalý a že neviditelná ruka na trhu všechno vyřeší sama, ale věřím v to, že kdyby se stát tolik nestaral, tak se lidé naučí starat se sami o sebe. Teď si to asi jen těžko dokážeme představit, že by se z ničeho nic zrušily ty různé sociální dávky a příspěvky, kdybychom se do takové země ale už narodili, tak věřím, že je nám tam všem daleko líp. Ale lidi jsou různí a někdo potřebuje vodit za ruku a politici něco přerozdělovat. ... ehm, mám tu psát o marihuaně .. 

„Já tvrdím, že mé tělo je mé vlastní, alespoň jsem je za své vždy považoval. Ubližuji-li mu tím, že s ním experimentuji, jsem to já, kdo trpí, a ne stát.“ Mark Twain. 

V ekonomii používáme pojem "demonstrovat preference", ukázat to, co chcete. Každý den se rozhodujete jak strávit svůj čas, jestli jít do práce a vydělat peníze na nájem, nebo se válet doma a nechat se vyhodit, pak nemít co jíst. Stejně jako si v pátek večer chcete jít sednou do baru na panáka a nebo se vyvalit k filmu, dát si brko a v půlce usnout. Každý máme jiné preference a já si nemyslím, že by nám měl stát říkat, že jít na panáka je lepší než usnout v půlce fimu. 
Nemyslím si, že by nám měl někdo říkat co smíme a co ne, dokud tím nebráníme v pohodovým životě ostatním lidem okolo nás. A svět je dost velkej na to, aby si jedni mohli zakouřit a zároveň tím smradem neotravovali druhý. 
Nedá mi to se zde nevyjádřit k návrhu zakázat kouření v hospodách. Já nekouřím, nesnáším kouř z cigaret, ale aby stát říkal hospodským, jestli v jejich hospodě můžou lidi kouřit nebo ne, to je fakt na hlavu. Naopak to, že je kouření dovoleno, vytváří příležitost na trhu k vytvoření nekuřáckých podniků, kam můžou chodit ti, kteří nechtějí druhej den smrdět kouřem, nebo chytit pasivně rakovinu. A že to tak funguje.. Člověk, kterej má mozek, a ví, že mu vadí kouření přece nepůjde do hospody kde se kouří. Proč by kvůli tomu, že jeden nerad kouř, měli ostatní přestat nebo se omezovat a chodit v lednu kouřit na chodník před hospodu v takové zimě? 
Chápete co tím chci říct? 
2. Škodlivost
To mě přivádí k myšlence, že je marihuana kriminalizovaná (já tomu tak budu říkat ikdyž je dekriminalizována, protože pro mě by i pokuta byl velkej trest) z velké části proto, že "škodí zdraví". Zakazuje nám stát kupovat a konzumovat cukr (v Dánsku je na něj vyšší daň - to je šílené)? Pivo? A kolik lidí již zemřelo v dopravní nehodě? Přesto stát vydává řidičské průkazy, nechává supermarkety prodávat cukr a pivovary vyrábět pivo.

Když chtěli v USA ve 30. letech kriminalizovat marihuanu a potřebovali nějaký pořádný důvod, nasadili opičkám plynové masky, a pouštěli jim tam marihuanu. Opice samozřejmě zemřely. Ale kdo by nezemřel, po nedostatečném přísunu kyslíku? 

Určitě jste slyšeli, že je marihuana vstupní droga, nebo jak se to říká (teď by se ten zdroj hodil). Prý když začnete kouřit marihuanu, tak skončíte na heráku. Výzkumy to vyvrátily! Ale je to jistě skvělý způsob, jak někomu zabránit ji vůbec vyzkoušet. 

Nebo naopak podnítit jeho touhu. Myslim, že všichni (dokonce i já jsem to stihla) jsme před našimi 18 narozeninami pili alkohol. A myslim, že nám chutnal víc. Rozhodně po rozhovorech se svými blízkými jsme se shodli, že čerstvě po 18. narozkách, už to pití nebylo ono (to je můj vlastní kvalitativní výzkum s využitím nerezprezentativního vzorku). Zakázané ovoce .. víte ne?

Jak je to s mozkovými buňkami a jejich nevratným poškozením u alkoholu je sporné, po krátkém googlování jsem našla obě tvrzení, nebudu zde tedy srovnávat škodlivost s alkoholem. U marihuany sporné závěry nejsou. Několika studiemi (jsme u toho necitování - já si jen pamatuju, že jsem to četla několikrát :D) bylo potvrzeno, že po abstinenci (cca týden) se mozkové buňky opět vrací do původního stavu. Po krátkém googlování jsem narazila na titulek, že dokonce povzbuzuje jejich tvorbu - článek jsem nečetla a všichni víme jak to je s titulky článků :). 

Na marihuaně neexistuje fyzická závislost. Co to znamená? Závislost se projevuje dvojím způsobem:
- touhou/bažením po droze - to je psychická závislost. Příklad: Čekání na autobus a potřeba u toho kouřit, chození na "kouřovou" v práci, u feťáků láska ke stříkačce, rituál kouření jointa ve skupině přátel atd. U psychické závislosti nejde tak o účinky drogy (vč. alkoholu a cigaret), jako o ten obřad, zvyk a náladu při jejím konzumování. 
- absťák - pavouci a hadi, znáte to :D Fyzická potřeba mít drogu (vč. alkoholu a cigaret) v těle, jinak se dostaví horečky, halucinace, atd atd. (bych musela hledat zdroje :D) 
U častých uživatelů alkoholu a cigaret je po čase vybudována bohužel i fyzická závislost, které je obecně daleko těžší se zbavit, ale jak jsem kázala nahoře, každý jsme jiný, takže tady nechci dělat žádný závěry.
Samozřejmě, že schválně marihuanu srovnávám se dvěma legálními drogami, aby byl jasný ten paradox. 

Marihuana nezpůsobuje schizofrenii. ALE! Pokud k ní máte předpoklady, může ji spustit. Stejně jako alkohol nebo jiný nestandardní zážitek ve Vašem životě.

... jsem zvědavá, kdo to dočetl až sem. Já toho mám ještě tolik na srdci, ale už teď je to dlouhý jak žirafí krk!

3. Kvalita a cena, náklady státu
Od spousty lidí, co kouří trávu jsem slyšela, že si nepřejí aby byla marihuana legalizována. Myslim si, že kdybych nestudovala ekonomii a můj liberální duch se byl býval nevyvinul tak moc, jak se vyvinul, možná bych byla raději taky proti. Možná bych se tím byla bývala vůbec nezabývala. 
Když bude marihuana legální, pravděpodobně bude někým kontrolována její kvalita (ano, zde jdu sama proti sobě a buduju nový úřad a dávám práci dalším byrokratům, ale nejsem tak najivní a tento předpoklad je i bez zdroje podle mě naprosto jasnej). Kam tím mířím?
Je pravda, že v "komunitě uživatelů marihuany" jsou známí lidé, kteří mají dobrej matroš a je téměř jistý, že zákazník odejde spokojen. Argument pro zaručení kvality pak není úplně snadno obhájitelný, ale stejně jsou lidi, co prodávají konopí (pamatujete ještě nahoře na THC < 0,3%?) a říkají tomu marihuana a jsou lidi, co to nepoznají a utratí tak těžce vydřený peníze za zelí, ze kterýho si můžou tak maximálně udělat skvělou mast na klouby nebo exém. V případě legálního trhu a kontroly kvality budete mít před sebou něco jako jídelní lístek s popsanou sílou, očekávanými účinky a tak podobně. 
 Argument kvality je snadno obhajitelný při diskusích o legalizaci tvrdých drog, do které se nechci pouštět, protože si nejsem jistá, jestli ano nebo ne a jestli se o tom vůbec chci bavit na internetu. 

Cena je právě tím protiargumentem některých uživatelů, kteří by raději, kdyby vše zůstalo tak jak je. A případ státu Colorado jim dává za pravdu. Marihuana je opravdu v obchodech dražší než na černém trhu (který ani po legalizaci zatím úplně nezanikl a nepředpokládám, že v budoucnu úplně zanikne, je to stejné jako s pančováním alkoholu nebo tou neplechou co se dělá s cigaretama a zrovna nevim jak se tomu říká). V Coloradu legalizovali startem roku 2014 (jehož jsem dělala analýzu ve své bakalářce), a protože je to tak krátce, trh se ještě nestihl pořádně vyvinout. Konkurence ještě úplně nefunguje. První hráči na novém trhu to vždycky nejvíc vychytaj, protože si můžou určit cenu vyšší, než na trhu do kterého vstoupili mezi desítky/stovky konkurentů. (Proto si Česká pošta může dovolit dál zvyšovat ceny, ikdyž její služby jdou od 0 k -10 - to je sice případ monopolu a logika věci je podobná) Když k tomu pak ještě připočteme daň, spotřební a z přidané hodnoty, pak je jasné, že ceny budou nejdříve vyšší a věřím, že časem (do 5 - 10 let) se sníží na úroveň černého trhu. Na to si musíme počkat. 

Kdo na tom jistě vydělá je stát. (který ale jistě musí vydělávat i na kriminalizaci - nebo spíš někteří vrchní představitelé, jinak si to nedokážu vysvětlit) 
Nevím kolik by ušetřil a nebudu to hledat, možná to někdy zkusím zjistit, ale určitě mi to zabere hodně času. Ještě musím dodat, že to je TEORETICKY. Několik desítek policistů by přišlo o práci, protože by TEORETICKY neměli co dělat. Práce jim ale spíš asi bude přerozdělena a pauzy prodlouženy. Ve vězení se uvolní pár míst pro ty, kteří tam skutečně patří. Soudcům se ušetří aspoň troška práce. Hlavně ty daně. V Coloradu v roce 2014 činily příjmy z rekreační marihuany (to je bez lékařské) 56 milionů dolarů (daň z prodeje, spotřební daň, licence a poplatky). Navíc se dá předpokládat, že poklesne nezaměstnanost (pokud fakt nevyhodí ty policisty), protože přirozeně vzniknou nová pracovní místa (v Coloradu cca 16 tisíc v prvním roce) a vzroste cena nemovitostí (z důvodu vyšší poptávky). Určitě to bude mít vliv na rozvoj nových technologií a pokud bychom byli jediní v regionu, tak k rozvoji cestovního ruchu.

4. Nevzdělanost populace
Je jasné, že k lidem, kteří se o marihuanu nezajímají více, nejdříve dojdou informace z médií, z preventivních programů ve škole, od (většinou v tomto ohledu nevzdělaných) rodičů atd. Takže se dále šíří ta propaganda o marihuaně jako vstupní droze, o marihuaně jako příčině schizofrenie atd. A lidé, kterým to je jedno dál neřeší, jestli to je pravda nebo ne, prostě tohle nějak vstřebají a když se s nimi pak o tomto bavíte, tak často slyšíte tyhlety blbosti. Já tomu rozumím, ale je to problém. Myslim si ale, že s tou lavinou, která se na nás valí z USA, kde snad aspoň jednou měsíčně nový stát přijímá novou legislativu a pomalu marihuanu legalizují/dekrminalizují nebo alespoň využívají k léčebným účelům, se bude situace v tomhle ohledu jenom zlepšovat. I tam to ale není perfektní, o tom ale až jindy.

K té regulaci nakonec. Nejdřív se článek jmenoval jen Proč legalizovat marihuanu? Podle mě jsou v tomhle ale pravidla důležitá, ikdyž samozřejmě budou teoreticky porušována. Je potřeba nastavit hranice. Nemyslím si například, že marihuana patří za volant. Spousta lidí říká, že líp řídí, když jsou pod vlivem THC. Já tomu možná i věřím, ale určitě jsou takoví, kteří řídí naopak hůř a nevidím jedinej důvod, proč se člověk nemohl takové situaci vyvarovat. Dál si myslím, že by měla být nastavena věková hranice. Nějaké studie prokázaly, že v dospívání a dříve, je THC škodlivé na vývoj člověka - pravděpodobně mozku a možná i dalších orgánů (už si to přesně nepamatuju). Nedávno jsem četla jeden článek co tohle vyvrátil. Podle mě by bylo potřeba tohle pořádně prošetřit a na základě toho určit hranici. Možná, že 18 let je ještě brzy. Jenže čím vyšší hranici nastavíme, tím větší kupní sílu vytvoříme na černém trhu, takže tady nad tím je potřeba ještě přemýšlet. Já jsem ten článek začala psát včera a od té doby přemýšlím nad tím, jestli je správné (z liberálního pohledu) omezovat množství. Pokud ano, tak jak moc? Zjistit průměrnou spotřebu a nastavit to na její uroveň? A proč? Jediný důvod omezení množství, který mě napadl je zabránění rozprodeje dál, možná pašování do zahraničí.. Alkohol ani tabák limitovány nejsou, tak nějak nevím co s tím. Názory? Je tu se mnou někdo ještě? :D 
Je toho ještě tolik moc, co je k tomu potřeba říct. Mám pocit, že kdyby to četl někdo, kdo tomu pořádně rozumí, najde tam spoustu děr a nedostatků, který tam jistě jsou. Mým účelem bylo hlavně podat pádné a podle mě nejvýznamnější argumenty proč (a částečně jak) legalizovat a zmínka několika možných důsledků. Myslím, že k tomuto tématu se ještě vrátím, začala jsem zeširoka a jak říkám je potřeba doplnit, vysvětlit (a uvádět pořádný zdroje! :D).. Mým snem by bylo rozproudění diskuse pod článkem, vnímám to stále jako kontroverzní téma, hlavně když si vzpomínám ne některé reakce po oznámení tématu mé BP.  Mimochodem, kdybych někoho nadchla natolik, že by ji chtěl číst, tak pošlu i s čokoládou (tím myslím čokoládu, ne marihuanu). 


Related Articles

2 komentáře:

  1. Čau,
    Hned na začátek předesílá, že k tomuhle tématu nemám nastudovaný žádný relevantní studie ani literaturu, takže můžu přispět jen svým omezeným a zkresleným pohledem na věc, případně reagovat na některý tvoje poznámky, jako je třeba kouření v hospodách, které vidím naprosto stejně jako ty (myslím i ze stejné pozice, taky nekouřím a kouř z cigaret nesnáším). Nesouhlasím naopak s poznámkou o chuti alkoholu. Minimálně sám na sobě zjišťuju, že mi alkohol chutná spíše stále více, učím se pít více jeho druhů a baví mě poznávat kulturu pití na jeho pozadí (v poslední době např. whisky). Před dovršením 18 (a notnej čas i potom) jsem pil hlavně kvůli účinkům, s nezájmem o chuť či kulturu. Ruku na srdce, bylo to spíš kvůli sociálnímu statusu než čemukoliv jinýmu.
    Jinak tvoje přirovnání drog k cukru nebo autům mi přijde trochu nerelevantní. Vše může ve větší míře či při častém používání škodit. Cukr je dost širokej pojem a téměř vždy je to jen jedna z přísad. Auto je jen stroj a při správném používání by ti na 99% neměl nijak ublížit a žádnou závislost si na něm taky nevytvoříš. Přesto chápu, kam tím přirovnáním míříš a souhlasím.
    Mariuana jako vstupní droga mi přijde jako hloupost. Mě ostatně přijde jako hloupost představa feťáka kterej žije na ulici, krade a celej jeho život se točí okolo shánění a vpálení dávky. Jasně, jsou takoví, ale považuju je (předesílám, že bez relevantních čísel) za menšinu. Za menšinu, která je natolik odstrašující, že byla využita k odrazování dětí, aby se k tvrdým drogám vůbec přiblížili. Majorita lidí závislejch na tvrdých drogách si myslím žije svoje v podstatě normální životy. Chodí do práce, do hospody, na párty, akorát si sem tam šlehnou něco ostřejšího, ale mají to pořád, jak se říká, pod kontrolou. Všichni okolo taky chlastaj, ale alkoholiků je ve srovnání s celkovým počtem uživatelů jen pár. Ostatně, v každým druhým filmu vidíš lidi, co žijou normálně nebo jsou dokonce úspěšní, bohatí a přitom nekolikrát za scénu šňupaj lajnu (neříkám, že filmy jsou realita, ale do jistý míry ji vždy odráží a hlavně paradoxně podkopávají ten horko těžko vytvářenej stereotyp feťáka na dně společenskýho žebříčku).
    Jinak do diskuze ohledně tržních dopadů se pouštět nechci, páč o tom vím kulový. Věková hranice by se určitě určit měla. Je to už tradice, co existuje u všech rizikových věcí =). A množství? Nevím, vnitřně jsem spíš proti, ale ještě bych o tom musel přemýšlet.

    P.S. Docela by mě zajímalo, jak ti dopadly posudky či jestli a jaká se rozproudila diskuze u obhajoby. Jinak vy asi na VŠE nemáte open archiv kvalifikačních prací jako na MU, co?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nazdárek!
      Začnu od začátku :-) S tím alkoholem jsem to myslela spíš tak, že těsně po 18 jsme měli takovej pocit, že už to není tak cool, ale stejně jsme asi pili. Jinak určitě s tou chutí to tak u většiny lidí okolo mě je stejně, já už teď neměla alkohol docela dlouho (víc než měsíc)..
      Přirovnání k autům uznávám možná trochu nerelevantní je - ale nedá mi to - při "správném" používá marihuany ti taky neublíží hehe :D, ale k bílému zpracovanému cukru (to jsem měla upřesnit) - to stebou nesouhlasim. Jsme na něm závislí a ničí nám zdraví. Já osobně mám větší problém přestat jíst sladkosti, nebo používat cukr do pečení než přestat kouřit trávu, ale to je individuální to je jasný.
      O feťácích toho moc nevím, takže taky nevím jak velká část je tech co jsou uplne mimo vuci tem rockovým hvezdám a podobným, ale taky si myslim, že to nebude tak horky jak se říká. Hlavně za ty trosky právě muže ta kriminalizace, protože kdyby se daly tvrdé sehnat v lékarně, tak jsou čístý /nebo ředěný něčím, co ti neublíží/ a není potřeba je ředit "omítkou". Hlavní závislost u tvrdých tvoří právě ty sračky okolo, ne samotná droga. Keith Richards je důkazem, že když máš přístup k dobrýmu zdroji, tak se dožiješ dlouhých let :D A nepochybně je takových lidí ještě víc.

      k BP: posudky ti pošlu, nevím jak to máme s databází.. nakonec jsem to obhájila na 2. Zkoušely mě dvě starší dámy specialistky na sociální a zdravotní politiku a největší otázka byla, proč jsem si toto téma vybrala. Nechci se vymlouvat, protože stejně z navržených známek ta dvojka vycházela, ale šlo vidět že byly proti celé legalizaci a nakonec to okomentovaly tak, že když to téma schválil pan děkan, tak že to asi musí být v pořádku :D Přitom o trávě byla každý rok aspon jedna BP nebo DP. Nic neobvyklýho.

      Vymazat

© LZ. Používá technologii služby Blogger.

Oblíbené