25 června 2016

Cesta na Island

6:00 letiště AAL
Vůbec se necítím tak, jako bych spala 5,5 hodiny.. Možná mi to stačí a spím o 1,5 hodiny víc než je třeba :D Zkusím někdy ověřit. 
Pokud bych jela busem, před minutou bych dojela na letiště a v 6:35 mi to letí, takže jsem shledala tuto možnost až moc znervózňující a jela jsem autem s klukem/pánem, kterého jsem našla na FB. Takže už čekám u Gatu. Ještě to bude chtít hodně letů, abych si dovolila hraniční situace jako by byla tahle :D. Kdyby šlo dnes vše tak hladce jako před měsícem, kdy jsem jela domů, stihla bych to docela v pohodě i za 36 minut. Ale co když ne?
Vůbec mi nedochází, že odjíždím, možná navždy... musím do fronty!!! (ani dnes, mi asi pořád nedošlo, že 10 měsíců v Aalborgu je za mnou a že bych možná mohla cítit nějaký smutek nebo aspoň nějaký pocit. Ale evidentně mě Aalborg nechává úplně chladnou.)

6:57 v luftu
Pohoda, všechno jde po másle. Jen se mi chce dost čůrat, ale sedím u okýnka, tak počkám do Kodaně. Ještě tak 30 minut. 
Natáčím video, takže snad bude video :D.
Dnes letím SAS a ve srovnání s Norweigan je tu menší hluk, dokonce slyším i hudbu ve sluchátcích, ale žádná wifi.Taky nemají obrazovky v každé druhé řadě, takže jsem po dlouhé době viděla cvičit letušku. Ale měli u Gatu občerstvení pro všechny. Neměla jsem na nic chuť, takže jsem nevyužila... a jejich mobilní aplikace funguje bez internetu. Místa na nohy je stejně málo jako u Norweigan. Tolik ke srovnání nízkonákladovek létajících do Skandinávie. Už na mě jde trochu spánek, ale možná je to tím dusnem všude. 

8:22 Kodaň
Woow... až teď jsem se připojila k internetu a Wooow... Británie už není v EU. To je síla..já jsem si vůbec netipovala jak to dopadne. Nejsem ale překvapená. A strašně mě zajímá, co se bude dít. Libra už se propadá, stejně jako burza, což mě taky nepřekvapuje a myslim, že nikoho. Uvidíme jak to bude vypadat za rok nebo 5. Nejvíc mě ale zajímá jaký vliv to bude mít na další vývoj EU. Už se boardíme, takže napíšu v letadle..

9:39 v luftu
Sakra.. se mi vylívá voda v batohu a mám mokrý deníček :(. Lítání je nuda. Zlatej vlak. Bolí mě zadek od sezení a venku jsou jen mraky a wifi zase nic. Už jsem přečetla časopis a snědla svačinu. Knihy mám v kufru... Asi zapnu ntb a kouknu na Dextera. Měli jsme zpoždění asi 25 minut, takže ještě tak 2:10 a jsem tam. A pak čekat na holky asi 4,5 hodiny. Doufám, že tam wifi bude. Když ne, tak mám kostku a učebnici španělštiny. Jen mám ještě pár pracovních restů, ke kterým wifi potřebuju, tak by se mi hodila. Už se těším, až uvidím Island zvrchu. A pak ze spodu :D

11:39 v luftu
Tak budem přistávat. Je oblačnost, takže jsem viděla jen vrcholek nějaké zasněžené hory. Zajímavé je, že po mě za celou dobu nikdo nechtěl ani pas, ani občanku.


11:39 letiště
Divný co? Ve stejnou minutu jsem psala z letadla a teď už cca hodinu sedím na letišti a čekám na holky. Ještě aspoň 3 hodiny. Mají zpožděný let, chudinky :(. Je tu kosa... táhne tu. Půjdu se přesunout. Taky bych si dala kafe. Zkusíme. Je tu dost lidí, ale asi to je spíš tím, že to letiště je malinký...wifi tu je, ale už nemám baterku, tak jdu hledat kafe a zásuvku.

11:45 v kavárně
Mám kafe. Je moc dobrý. Za 300 :D Konečně jsem si zvykla vše násobit 3,7 a teď mám začít dělit 5,5? Dělení je navíc těžší :( :D. Potřebuju najít zásuvku a pak ten čas tady možná začne trochu utíkat. Pracovní rest jsem dodělala a vyplýtvala na to poslední kousek baterie. Mobil mám raděj vypnutý.... Vidím zásuvku, ale sedí u ní paní. Musím zpomalit s pitím té kávy, ikdyž ona nevypadá, že by se někam chystala. Asi půjdu já hledat jinou, ale tady je teplo a je tu měkká sedačka. 

12:15 u zásuvky
Juchů. Nabíjím mobil i ntb. Kafe mám vypité, ale pochybuju, že mě odtud vyhodí:D Koho to zajímá?

13:23 v kavárně u zásuvky
Tak jsem si procvičila španělštinu, mobil nabila o 20%, počítač nevím o kolik, koupila si vodu a co teď? hehe.. jak tu všichni jedí ten Skyr opravdu :D. Jsem moc zvědavá, co budeme jíst my. Očekávám, že mi banán ke každé snídani nedají, ale kafe snad jo. A budeme mít svačinky? Se mi to plavkový tělo možná udělá samo :D

14:45
Tak holky za chvilku přiletí. To abych si šla stoupnout k arrivals a mávat. Hnusně tu prší...to bude léto :D


21:45
Uuuf, to byl fičák. Holky přijely v 15:52, o hodinu později než měly. Pak šlo vše jak po másle, dokud nám Matti (náš šéf) nenapsal, že máme řidičovi autobusu z letiště do centra říct, že chceme vystoupit u IKEA. Řidič ochotně souhlasil, přestože tam není zastávka a pak nám zastavil na krajnici dvouproudové silnice. Ukázal nám směr IKEA a my jsme se s kufry těžkými jako blázen plahočily přes kamení. Paráda. Ale zvládly jsme to a pak nás už Matti čekal na parkovišti. Vypadá jako sympaťák. Do práce jdeme už zítra, jdeme uklízet. To je vše co víme.
Dostaly jsme i skvělou večeři, už se o jídlo nebojím. Mluvili i o banánech, tak uvidím zítra u snídaně. Bude bufetová!! Pak až oběd ve 12, ve 3 svačinka a večeře v 6. Takže nový režim. Už jsem dost unavená, takže dáme sprchu a půjdem si lehnout. Víc napíšu třeba potom. 



Potom (teď)
Jak jsem si stěžovala na ten "hnusný déšť" na letišti, tak po cestě nás chytla taková průtrž, že nešly vidět světla aut před náma až do vzdálenosti asi 5 m a okolí silnice samozřejmě už vůbec ne. Tohle z Dánska neznám. Ale dnes už svítilo i slunce. 

Dnes už jsem byla v práci. Bylo to v pohodě. Jsou tu na nás všichni hrozně milí. Jsou tu hlavně poláci, švédové, pár islanďanů a my 3 češky. Včera nás kluci dokonce pozvali na panáka, tak jsme si daly drinčík s vodkou. K obědu jsem měli nějaké tradiční polské jídlo (nejíme, to co je v lístku pro hosty, alespoň ne k obědu) a bylo to strašně dobré. Jmenuje se to žurek a je to taková jakoby čočková polévka s klobásou bez čočky a pak jsme nepochopily, že ta bramborová kaše, co tam byla vedle se má dát do té polévky a to vařené vejce, (mimochodem obří vařené vejce), co leželo vedle té kaše se tam má dát taky, takže jsme šly na dvě kola. Jsem zvědavá na zítřejší oběd. A na dnešní večeři. K snídani jsem opravdu banán neměla, ale měla jsem meloun a kafe a jogurt a musli a kus buchty .. a v pohodě. Teď mám docela hlad, protože jsem měla naposledy ten oběd a pak je až večeře. Takže ještě tak hodinu. Musím si jen zvyknout.

V okolí hotelu je jen .... jedno velký nic... a v dálce hory. Jo a taky tu máme vířivku a saunu, do které můžeme kdykoliv chodit. Takže asi dneska půjdeme.


Co je trochu smutný je, že pokoj je po dvou. Tak jsme si střihly a Peťa je odtržená ve vedlejším pokoji. Co je ještě smutnější je, že ona neuklízí pokoje jako já a Andri, ale dělá v kuchyni a jídelně a směnu začala hodinu před naším koncem. Doufáme, že to tak nebude stále a i se uvidíme. 

Zatím to taky vypadalo docela nadějně s těmi výlety. Na vše, kam bychom se chtěly podívat, zněla odpověď "Jo to by šlo." Ale pak jsme se dozvěděly, že to nebude úplně tak jednoduché s auty. Zatím ale hlavně nemáme žádné volno, takže je to fuk :D Tak třeba zase příští víkend, jestli se stane něco vzrušujícího. Aspoň třeba vysvitne slunce a já vyfotím to okolní nic, zatím jsem byla moc líná.

Některé fotky jsou od holek, takže díky holky!

In English for my English speaking friends.
First of all, sorry guys but I'm too lazy to translate the whole itinerary of my journey here. My journey was safe, I had to wait for 5 hours at Keflavik airport for my two companions, cause they were coming from the Czech Republic (known as well as Czechia :D). Then we took a bus to Reykjavik, and we were told to get off the bus near IKEA, but there was no real station, however the driver stopped the bus and let us get off in the middle of nothing, with quite heavy luggages. (Sorry I'm used to write long sentences). But we made it and then our boss picked us up and drove us to the Foss hotel Hekla, where we're working. All the people working here seems very cool and friendly. Majority of them are polish, few swedish and icelandic. Btw icelandic language is so cool. I expected to be very similar to danish, however it is not. It is very different and indescripable. 
We were working already today. Andrea and I were cleaning the rooms, we changed the sheets and vacuum clean etc. It seems like no brainer, but physically demanding - not so very much, but more than sitting at the lecture or meeting room. My brain will have some holiday, however not my body. But it is OK. The surroundings around the hotel is just ... nature... hills (probably the Hekla volcano?) and .. nothing. We have a bathtub and sauna right next to the room, we are planning to go there this evening. 
Regarding the trips around Iceland, so far it is hard to say. We talked about it yesterday with the guys, they told us it is possible, but we need to arrange the car in advance. We will need to do that, when we know the dates of our free days. So far I know that I'm working tomorrow and that's all :D 
So far we've got only the best food. It is great, that I don't need to prepare anything myself (except waffles in the morning - right, we can make ourselves waffles for breakfast), the cooks in the kitchen prepare everything and it is delicious. However, I'm used to eat very often during the day, and here I get just 3 meals and the grocery store is far far far. I'll maybe lose some weight or die. Or I'll get used to it, I guess.
Only one bummer so far is, that my second companion Petra is living in the room next (we tossed a coin, who will be separated) and she is working in the kitchen and has different shift. I hope it will be scheduled in another way for following days. 
I'm planning to write posts every weekend, if interesting things happen, not just cleaning, and I'm also planning to write in English, if I'm not very very lazy, so you can stop by next time.

Related Articles

1 komentář:

  1. Držím palce na další dny Islandu! Snad se dostanete i na ty výlety!

    OdpovědětVymazat

© LZ. Používá technologii služby Blogger.

Oblíbené